De school van je dromen

IMG_2904

Je bent acht jaar oud en wordt wakker. Vol enthousiasme spring je uit bed als je je herinnert welke dag het vandaag is. Het is dinsdag en je gaat straks naar school! En school is fantastisch, je gaat er namelijk doen wat je het aller leukst vindt. Eenmaal aangekomen op school zie je …..

Denk eens rustig na over wat je ziet, voelt en ervaart in jouw ideale school. Wie zijn de leerkrachten? Wat is hun rol? Hoe ziet de school eruit? Wat ga je doen? En met wie?

Vergelijk dit nu eens met hoe jouw schooltijd eruit zag. Voor veel mensen (en kinderen) ziet hun droomschool er heel anders uit dan scholen die er al zijn.

Dinsdag 14 april was er in de Pop-Up van Seats2Meet een themadag over jouw ideale school. Eens niet in moeilijkheden en beperkingen denken maar in mogelijkheden en de meest ideale situatie. Op het plaatje zie je ons meest ideale onderwijs in beelden. Zoals je ziet staat het kind centraal, mag talent bloeien, wordt er intensief met ouders samen gewerkt, zijn leerlingen eigenaar van hun eigen leerproces. Natuurlijk binnen een veilige omgeving. onder begeleiding van coaches die de leerlingen echt zien. Leraren krijgen tijd en ruimte om zelf te groeien en ontwikkelen.

Het was een energieke sessie waarin we verrassend gelijkwaardige ideeën bleken te hebben. Interessant is dat dat vaker blijkt voor te komen. Zoals we leerden van Tamir Herzberg die zich bezig houdt met het schoolwaardenkompas. Veel mensen hebben zelf op een school gezeten die hiërarchisch en klassikaal georganiseerd was terwijl hun ideale situatie een persoonlijke leerlijn met een leraar als stimulator is. Interessant nietwaar? Een groot deel van de mensen die hierover nadenken hadden liever een andere onderwijssysteem gehad. Waarom gooien we het dan niet om!? Waarom bieden we ieder kind niet het onderwijs dat we zelf wilden?

Gelukkig zijn heel veel mensen hier mee bezig. Stapje voor stapje laten we het onderwijs meer aansluiten bij de 21e eeuw waarin we leven. Op www.operationeducation.nl kun je meer informatie vinden of zelf iets bijdragen.'De school van je dromen' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Natuurlijk mag je deze verhalen en foto's gebruiken. Ik zou het fijn vinden als je de naam van de auteur/fotograaf erbij vermeld.