Het geheim van een goed netwerk

7599621480_99f73dc2ba_b

Netwerken; is dat niet ongemakkelijk met een visitekaartje zwaaien in de hoop dat iemand je interessant vindt? Moet je dan op mensen afstappen en vragen of ze iets voor je kunnen doen? Gelukkig is dat helemaal niet waar netwerken om draait. Als je mij een paar maanden geleden had gevraagd wat ik dacht dat netwerken was dan had je ook een vrij negatief verhaal gehoord. Tegenwoordig weet ik dat netwerken niet moeilijk en juist hartstikke leuk is. Ik zal je vertellen hoe je het opbouwen van een netwerk goed kunt aanpakken zonder dat het ongemakkelijk aanvoelt.

Alles begint bij jezelf. Bij jouw verhaal, jouw ambitie en jouw enthousiasme. Het is dus verstandig dat je eerst eens heel goed gaat nadenken over jouw verhaal. Blijf daarbij niet te veel in het verleden hangen maar focus je op de toekomst. De toekomst is namelijk voor de meeste mensen veel interessanter om iets over te horen. Het zegt iets over jouw ambitie en over je motivatie, over de richting die je hebt gekozen. Een goed verhaal hebben is dus erg belangrijk om een goede gesprekspartner te kunnen zijn.

Om dit verhaal helder te kunnen krijgen kun je erover praten met mensen die zich al binnen jouw netwerk bevinden; vrienden, familie en huisgenoten dus. Vertel ze wat jouw talenten zijn en hoe je die wilt inzetten om je doel te bereiken. Zodra je dit helder hebt kun je op zoek gaan naar mensen die zich bezig houden met onderwerpen die jij interessant vindt. Via internet kun je veel vinden maar het zal je ook verbazen wat er naar je toe komt op het moment dat jij een specifieke vraag stelt. Kijk dus eerst eens goed welke mensen je al kent in je directe kring. En dan komt het leuke; een goed netwerk bouw je op omdat je geeft. Je komt dus niet zoals zoveel mensen denken iets halen (een baan of visitekaartje). Je komt juist iets brengen!

En geven is veel minder moeilijk dan iets halen. Jij kunt een ander een plezier doen, je kunt meedenken met het idee van een ander en tegelijk bouw je je eigen netwerk op. Het leuke is dat zodra je een goed verhaal hebt, mensen graag naar je luisteren. Enthousiasme en authenticiteit werken aanstekelijk. Daarnaast zijn kleine dingen erg belangrijk. Ga dus altijd naar je contact toe, betaal de koffie en stuur achteraf een mailtje waarin je bedankt voor het gesprek. Mijn zoektocht heeft me in alle uithoeken van Nederland gebracht en leverde de meest fantastische gesprekken op. Ik wens jou heel veel succes met het uitbouwen van je netwerk! Vanzelfsprekend vind ik het heel leuk om van je te horen, als je hierover eens met mij van gedachten wilt wisselen of een kopje koffie drinken dan hoor ik graag van je!'Het geheim van een goed netwerk' have 3 comments

 1. 9 mei 2015 @ 22:47 linda

  Ilse, wat een leuke site en inspirerende blogs schrijf je. Ik werk al meer dan 17 jaar in de zorg. (mensen met een verstandelijke beperking) heb 7 jaar geleden een coachingsopleiding afgerond. Ook de zorg kantelt en sta er met mijn neus bovenop. Mijn werkzaamheden verschuiven zich steeds meer. Nu ben ik bv nauw betrokken bij het project regelarm. wellicht heb je de uitzending van tegenlicht gezien: Einde aan de manager. Politie kops wat daar gefilmd wordt werkt regelarm er inspirerend. Als je het niet gezien hebt is dat echt de moeite om te kijken. We gaan met 50 locaties aan de slag binnen onze Organisatie. Het gaat over verantwoordelijkheid en vertrouwen. Over de vraag waarom doe ik wat ik doe en wat kan ik toe voegen aan het leven van die ander. Het gaat niet over regels, lijstjes en inspecties. Samen met teams aan de slag met het gedachten goed. Wat betekend het en hoe doen wij het? wat willen we en wat hebben we daar voor nodig? DE kracht zit van onder, en gaat naar boven. teams en de individuele kracht van ieder persoonlijk. Ik rol steeds meer in de rol van Coach. Organiseer teamdagen, begeleid intervisies en sta op het punt naast mijn werk voor mezelf te gaan starten. Graag wil ik bijdragen om stil te staan en te onderzoeken waar ieders persoonlijke kracht, talent zit. Wat breng je mee en hoe zet je dat in?Hoe zetten jullie dat als team in? Wat is jullie visie/missie? In de jaren dat ik nu in de zorg werk is daar niet of nauwelijks aandacht voor. Dit is mijn inziens je vertrekpunt vanwaaruit je zorg gaat verlenen. Weet wie je bent en wat je bij de ander kunt halen. Je blog over netwerken helpt om a: in actie te komen: B mijn idee helder te maken, goed te verwoorden en aan de slag ermee. Netwerken!
  bedankt:-)
  Linda

  Reply

 2. 9 mei 2015 @ 22:47 linda

  Ilse, wat een leuke site en inspirerende blogs schrijf je. Ik werk al meer dan 17 jaar in de zorg. (mensen met een verstandelijke beperking) heb 7 jaar geleden een coachingsopleiding afgerond. Ook de zorg kantelt en sta er met mijn neus bovenop. Mijn werkzaamheden verschuiven zich steeds meer. Nu ben ik bv nauw betrokken bij het project regelarm. wellicht heb je de uitzending van tegenlicht gezien: Einde aan de manager. Politie kops wat daar gefilmd wordt werkt regelarm er inspirerend. Als je het niet gezien hebt is dat echt de moeite om te kijken. We gaan met 50 locaties aan de slag binnen onze Organisatie. Het gaat over verantwoordelijkheid en vertrouwen. Over de vraag waarom doe ik wat ik doe en wat kan ik toe voegen aan het leven van die ander. Het gaat niet over regels, lijstjes en inspecties. Samen met teams aan de slag met het gedachten goed. Wat betekend het en hoe doen wij het? wat willen we en wat hebben we daar voor nodig? DE kracht zit van onder, en gaat naar boven. teams en de individuele kracht van ieder persoonlijk. Ik rol steeds meer in de rol van Coach. Organiseer teamdagen, begeleid intervisies en sta op het punt naast mijn werk voor mezelf te gaan starten. Graag wil ik bijdragen om stil te staan en te onderzoeken waar ieders persoonlijke kracht, talent zit. Wat breng je mee en hoe zet je dat in?Hoe zetten jullie dat als team in? Wat is jullie visie/missie? In de jaren dat ik nu in de zorg werk is daar niet of nauwelijks aandacht voor. Dit is mijn inziens je vertrekpunt vanwaaruit je zorg gaat verlenen. Weet wie je bent en wat je bij de ander kunt halen. Je blog over netwerken helpt om a: in actie te komen: B mijn idee helder te maken, goed te verwoorden en aan de slag ermee. Netwerken!
  bedankt:-)
  Linda

  Reply

  • 18 mei 2015 @ 21:10 Ilse

   Hoi Linda,

   Wat leuk, dankjewel! Heel veel succes met jouw kanteling in de zorg. Ook daar is inderdaad veel gaande. De aflevering van Tegenlicht heb ik gezien. Heel inspirerend.

   Een zonnige dag gewenst :)

   Reply


Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Natuurlijk mag je deze verhalen en foto's gebruiken. Ik zou het fijn vinden als je de naam van de auteur/fotograaf erbij vermeld.