Leren natuurlijk

Lumiar

Precies een week geleden viel de plaatselijke krant bij mij op de mat. Gewoontegetrouw bladerde ik hem even door voordat die bij het oud papier kon. Deze keer stond er op de voorpagina een interessant bericht: “Er opent een nieuwe school voor natuurlijk leren in Groenekan.” Groenekan is een dorp hier om de hoek. Dat is voor mij als juf, onderwijs-ondernemer en tegenwoordig ook (aanstaand) moeder, interessant. En voor natuurlijk leren nog wel! Daar moest ik meer van weten.

Gisteravond was de open avond waar ze meer gingen vertellen over het concept, de school en hun drijfveren. Het concept is gebaseerd op een combinatie van de film Alphabet, Ricardo Semler en het natuurlijk leren.

Daar ga ik wat meer over vertellen:  Ricardo Semler nam een tijd geleden het bedrijf van zijn vader over. Hij ontdekte dat werknemers helemaal niet intrinsiek gemotiveerd waren om de beste producten te maken, ze kwam eigenlijk vooral het aantal verplichte uren, volgens hun contract, naar kantoor. Daar heeft hij iets aan gedaan door niet het contract leidend te maken maar het product. Vanaf dat moment maakte het niet meer uit hoe laat werknemers aanwezig waren, met wie ze samen werken of hoe hard ze werkten. Als het product aan het einde van de maand maar naar tevredenheid was afgeleverd. Wat Semler ontdekte was dat je daar gelukkigere werknemers van krijgt die een betere kwaliteit afleveren door minder hard te werken. Win-win dus. Het enige probleem waar Ricardo Semler tegenaan bleef lopen waren zijn nieuwe medewerkers. Die kwamen vaak net van school en waren niet gewend om zelf na te denken over hun werkstijl en mogelijkheden. Al die tijd was er namelijk voor ze nagedacht (door de leerkracht/ouders/autoriteit). Hij moest ze dus eerst leren om zelf na te denken over hoe ze hun werk het beste konden doen waarna hij ze introduceerde in zijn bedrijf.

Niet echt logisch toch? Zitje eerst 20 jaar op school zit om een vak te leren, begin je eenmaal met dat vak blijkt dat je eerst je eigen werkstijl en ritme moeten ontdekken. Waarom leren we dat op school niet gewoon? Dat vond Ricardo Semler ook. Daarom is hij bij het begin begonnen. Hij heeft een school opgericht waar kinderen leren creëren, nieuwsgierig zijn en experimenteren. De kinderen die dan instromen in zijn bedrijf kunnen meteen hun talent gebruiken voor het beste resultaat. Heel handig en een gave manier om tegen werk aan te kijken.

Over het prikkelen van nieuwsgierigheid en creativiteit van kinderen is een hele mooie film gemaakt; Alphabet. Zoals je hier kunt lezen heb ik al eerder geschreven over deze film. Dat is de basis van de nieuwe school die in Groenekan gestart gaat worden. Geweldig dat er pioniers zijn die niet alleen nadenken over andere vormen van onderwijs maar het ook in de praktijk brengen. ‘Gewoon doen’. Ik ben heel benieuwd naar dit experiment en hoop daar bij betrokken te kunnen zijn om het van dichtbij mee te maken.

Voor meer info: www.lumiar.nl'Leren natuurlijk' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Natuurlijk mag je deze verhalen en foto's gebruiken. Ik zou het fijn vinden als je de naam van de auteur/fotograaf erbij vermeld.