Onderwijs van de toekomst

wijze uil

Vraag eens een ¬†aantal willekeurige mensen waar ze aan denken bij het woord ‘onderwijs’. Serieus doe het eens. Waarschijnlijk hoor je woorden als ‘leren’, ‘klas’, ‘leerkracht’ ‘uitleg’ en ‘instructie’. Het onderwijssysteem waarbinnen wij allemaal zijn opgegroeid is namelijk een systeem van klassikaal leren. Kinderen worden vooral getraind in wachten, stil zitten, hun vinger opsteken als ze iets willen vragen en binnen de lijntjes kleuren.

Een enorm gemis als je het mij vraagt.

Ook ik leerde op de pabo trucjes om alle kinderen naar mij te laten luisteren en hoe ik op de meest effectieve manier instructie moet geven. Waarom was er eigenlijk geen vak dat me leerde te luisteren naar kinderen? Of een vak dat leert dat je geld kan verdienen met wat je het leukst vindt om te doen? Als je aan succesvolle volwassenen vraagt waar ze hun kennis vandaan hebben hoor je waarschijnlijk prachtige verhalen. Vermoedelijk komt het woordje ‘school’ er echter niet in voor. Op school worden vakken als ondernemerschap, ontdekkingsdrang, verbeeldingskracht en empathie niet geleerd of gestimuleerd terwijl het juist die eigenschappen zijn die mensen groot maken. Deze eigenschappen ontdekken de meeste mensen op een andere manier als ze al lang van school af zijn en de nodige verkeerde keuzes hebben gemaakt.

De discussie omtrent robots wordt een steeds urgenter punt op de onderwijs agenda. Ook minister Lodewijk Asscher is het ermee eens dat we leerlingen moeten opleiden voor de 21e eeuw waarin ze de arbeidsmarkt zullen betreden. Deze zogenoemde ’21th century skills’ bereiden leerlingen voor op een wereld waarin computers en robots deel uitmaken van de samenleving en mensen zullen moeten uitblinken in hun ‘menszijn’ om uniek te blijven.

Hierin zal het onderwijs dus moeten meegaan om aansluiting bij de maatschappij te behouden. Om de leerling en leraar weer centraal te stellen in een systeem dat meer en meer gereguleerd wordt zullen we samen een verandering moeten bewerkstelligen. Als ouders, leerkrachten, leerlingen en betrokkenen.Dit is dus een pleidooi voor het einde van een onderwijssysteem waarin kinderen leren lezen, schrijven en rekenen. Laten we onderwijs gaan maken waarin kinderen leren leven.

 'Onderwijs van de toekomst' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Natuurlijk mag je deze verhalen en foto's gebruiken. Ik zou het fijn vinden als je de naam van de auteur/fotograaf erbij vermeld.