Sharingweek

10702055_716914241691517_4285175479286260596_n

Deze week was ik te gast bij Seats2Meet in Utrecht tijdens de sharingweek. Een landelijk evenement om de kracht en mogelijkheden van de deelsamenleving te benadrukken. Want zoals Nils Roemen (mede organisator van de sharingweek) het zegt

“Er is teveel op deze aarde, het ligt alleen te vaak op de verkeerde plek onbenut te wezen.”

Ik heb een evenement bijgewoond over onderwijs in society 3.0, een workshop gevolgd over Ubuntu leiderschap en een kijkje genomen in het Permanent Future Lab.

Wat ik heb geleerd is dat we ons in een transitieproces bevinden. Begrippen als economie, arbeidsmarkt, salaris en duurzaamheid zullen een andere lading gaan krijgen. De technologische vooruitgang dendert onverminderd voort en gecombineerd met verstedelijking, verandering van de arbeidsmarkt en meer toegankelijk tot technologie (robots, 3D printers) zal dit zorgen voor een verandering van hoe we met elkaar samen leven. Robots en computers gaan meer werkzaamheden overnemen, dat betekent dat mensen meer tijd zullen krijgen, tijd die ze zelf kunnen indelen. We zullen zelf de energie die we gebruiken gaan opwekken. Wat we nodig hebben ontwerpen we met software en printen we met een 3D printer. Ons voedsel gaan we door middel van stadslandbouw verbouwen.  Wat in mijn hoofd blijft hangen na dit inkijkje op de toekomst is het woord maakbaarheid.

Maakbaarheid van onze omgeving, de manier waarop we de aarde gebruiken, energie opwekken, maakbaarheid in wat we willen leren en hoe we ons werkzame leven inrichten. We mogen dus steeds meer zelf verantwoordelijkheid nemen voor hoe we ons leven inrichten. Een prachtige kans natuurlijk, vooral door alle mogelijkheden die dit geeft. We kunnen elkaar gaan helpen met onze talenten. Een veelgehoord woord op de sharingweek was dan ook ‘verbinding’. Zodra er meer mensen bij elkaar gaan wonen en we zelf onze leefomgeving kunnen vormgeven zullen we ons meer gaan verbinden. Nu zie je dat al in initiatieven als MyWheels, AirBnB, Couchsurfing en Coursera. Zoals de Ubuntu filosofie zegt:

 “If you want to go fast go alone, if you want to go far go together.”

 Wat ik geleerd heb tijdens de sharingweek is het volgende: Als mensen de tijd  krijgen om te ontdekken wat ze echt belangrijk vinden, het geld hebben om onafhankelijk te zijn en eigen keuzes te maken, de kennis om te weten waar ze naartoe willen en het vertrouwen  om dit te gaan doen kunnen ze allemaal de beste versie van zichzelf worden. Stel je eens voor wat een mogelijkheden dat geeft!'Sharingweek' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Natuurlijk mag je deze verhalen en foto's gebruiken. Ik zou het fijn vinden als je de naam van de auteur/fotograaf erbij vermeld.