Voor je planeet zorgen

6760135001_58b1c5c5f0_n

‘het is een kwestie van discipline’ vertelde de kleine prins me later: ‘Nadat je je ‘s morgens hebt aangekleed moet je voor je planeet zorgen’.

Uit: De kleine prins, Antoine de Saint-Exupery (1900 – 1944)

Voor de aarde zorgen is voor iedereen iets anders. Binnen de tamelijk hoogopgeleide kringen waar ik me beweeg is het hip om af en toe een dagje geen vlees te eten en naar kledingruilfeestjes te gaan. Heel verantwoord allemaal natuurlijk. Deze beweging van bewustwording zonder luxe op te geven lijkt steeds groter te worden. Zo was ik vorige week in pakhuis de zwijger bij een evenement over nieuwe energie. Ook daar is de achterliggende gedachte dat het wel aan moet sluiten bij wensen van de gemiddelde grachtengordeljup (lees: een snelle speedboot met een elektrische motor). Blijkbaar zijn mensen dus wel bereid om duurzaam te leven/wonen/werken als het iets toevoegt aan hun imago en als ze niet in hoeven te leveren op gemak. Dat is weer eens wat anders dan de geitenwollensokkenhippie die alleen op maandag doucht om water te besparen.

Ook ik probeer op mijn manier voor onze planeet te zorgen. Daarbij voel ik dat twee onderwerpen van belang zijn: circulaire economie en samen leven op 1 aarde. Circulaire economie betekent eigenlijk dat afval niet bestaat. Alles wat wij gebruiken zal dus weer een ander doel moeten krijgen nadat wij het gebruikt hebben. Materialen die gemaakt worden zullen zo gemaakt worden dat ze met reparatie af en toe oneindig mee kunnen. Dit filmpje maakt dat inzichtelijk:

Het betekent dan dus wel dat iedereen samen moet werken. Ook ons consumptiegedrag zullen we op deze manier moeten gaan bekijken. Als iedereen op aarde door leeft zoals het nu gaat hebben we over een tijdje 2 aardbollen nodig. Dat kan dus niet. Als we onze vlees/zuivel consumptie inperken en lokaal gaan consumeren kunnen we dat tegengaan. Daarbij is het belangrijk dat we niet afwachten of de overheid hier maatregelen in neemt. Ieder van ons kan vandaag nog beginnen. Met het kleinste stapje dat jij in jouw leven kan uitvoeren. Al die kleine stapjes leiden naar de grote stap die we nodig hebben. De Ceuvel in Amsterdam (www.deceuvel.nl) is hier een prachtig voorbeeld om eens te gaan bekijken. Ook Tegenlicht en Pakhuis de Zwijger organiseren interessante avonden en projecten rond deze thematiek. Ik vind het ook leuk om erover mee te denken, over dit onderwerpen zullen dan ook af entoe stukjes op mijn site komen. 'Voor je planeet zorgen' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Natuurlijk mag je deze verhalen en foto's gebruiken. Ik zou het fijn vinden als je de naam van de auteur/fotograaf erbij vermeld.